Kolesarjenje - Kurešček

31. avgust 2023

Šestnajst kolesarjev DCA se nas je zbralo na zbirnem mestu Špica, da prekolesarimo zanimivo hribovsko turo na Kurešček.

Potek poti je bil: Ljubljana – Škofljica – Pijava Gorica – Želimlje – Turjak – Rašica – Podlog – Knej – Dolščaki – Rob – Osredek – Zapotok – Visoko – Kurešček – Golo – Škrilje – Podgozd – Ig – Iška Loka – Matena – Ljubljana.

Prvi daljši vzpon se pričel iz Želimelj do Turjaka. Postanek smo napravili v Rašici, kjer smo si ogledali Trubarjevo domačijo ter napravili nekaj fotografij. Drugi večji vzpon z 13 % naklonom je bil iz vasi Rob proti Zapotoku. Naslednji vzpon z 12% naklonom pa je bil naš cilj, vzpon na Kurešček. Kurešček je 826 m visok hrib, ki se nahaja južno od Iga. Z vrha na katerem stoji cerkev zaradi bližnjega gozda ni razgleda . Zadnja leta je vse bolj priljubljeni romarski cilj vernikov, saj cerkev, ki je posvečena sv. Mariji (Kraljica miru) obiskujejo verniki s celotne Slovenije in tudi iz tujine. Tudi tu smo napravili nekaj fotografij, ki so priložene prispevku.

Iz Kureščka nas je na čakal spust v dolino, točno v Ig. Če smo prej kolesarili nekaj ur smo z vrha Kureščka potrebovali pol ure. Vreme je bilo sončno, odlično za vrtenje pedalov. Ob 14 uri smo prispeli v Ljubljano in bili vsi zadovoljni ob uspešni turi.

Prevozili smo 68 km in premagali 750 višinskih metrov.

Jakob, prostovoljec in član DCA