S Hitrimi polžki in Vandrovčki na Lavričevo kočo na Gradišču

19. maj 2023

Končno petek, brez dežja. Odpeljali smo se z vlakom do Ivančne gorice. Čas smo imeli za jutranjo kavico, v bližnjem bifeju. Počasi smo se odpravili proti Viru in pot po gozdu nadaljevali do Lavričeve koče. Po krajšem počitku  je devet zagnanih članic  z veliko pohodne energije odkorakalo še naprej do Pristave. Dobre volje ni pokvarila razmočena in drseča pot. Prekrasni pogledi po bližnjih  gričih in zeleni pokrajini, so  bili dodatni balzam za naše oči , pljuča in dušo. Preostali del skupine pa je ob prihodu  Maksa Jerina šlo na ogled cerkve sv. Miklavža, ki stoji na vrhu hriba. Obširno nam je razložil, da se cerkev omenja že leta 1250. V 17. stoletju so cerkvi prizidali še kapelo sv. Antona Padovanskega. Tu se stekajo kozmične sile in sem hodijo tudi iz drugih držav izvajat meritve.

Ime  je koča dobila po Jožetu Lavriču.  Kupil je kaščo in jo prestavil na Gradišče, kjer je služila lovcem. Kasneje je bila obnovljena. Veliko je lesenih skulptur, zelo lepo urejena okolica in veliko prostora za otroke.  Poudaril je kako je družina povezana, da še vsak dan obišče svojega devedesetletnega očeta. Zagovarja stališče poštenosti in občutek do sočloveka. Veliko dela in truda je vloženo v to kar danes je. Posebnost, ki smo jo doživeli, pa je sekiromet. Pred lesenimi tarčami dobiš sekiro in se jo meče v tarčo. Je zelo naporno in po nekaj poizkusih je tudi naši Tini uspel lep met.

Gradišče nad Šentvidom pri Stični leži nad velikim podzemeljskim jezerom. Globoko pod hribom Gradišče se v Šimenkovem breznu skriva podzemno jezero. Prve omembe se pojavijo že v ljudskih pripovedkah. Prve zapiske najdemo leta 1933, kjer so že raziskovali jame. Po letu 1934 se je zanimanje za raziskovanja ustavilo in se je pričelo šele po drugi svetovni vojni. V letih 1950, 1961 in 1964 so ljubljanski jamarji raziskovali še spodnje dele jame.

Ko je prišla skupina z pohoda, smo se vsi usedli za mizo in pojedli odlično obaro in pito. Po veselem kramljanju so nam fantje zapeli hudomušno pesem o ženskah. Zelo lepo pa nam je par pesmi zapel Jaka.

Počasi smo se vseli odpravili proti Šentvidu na vlak. Bil je lep izlet in se zahvaljujemo Franciju in Tini za lepo vodenje.

Zapisali udeleženci pohoda DCA