Hitri polžki na Magdalenski gori

17. oktobra 2023

Torek je po novem dan za pohode Hitrih polžkov. Tudi tokrat je bilo tako in deseterica se nas je sprehodila do Magdalenske gore. Vreme turobno, hladno, megleno, kot se za jesen tudi spodobi.
Hribček se nahaja severovzhodno od Šmarja, od koder nas je vodila pot.
Naseljen je bil že v 8. stoletju pr.n.š. (starejša železna doba), tja do
okupacijskega rimskega obdobja, saj je nudil dobro obrambno in gospodarsko lego. Dolgotrajno poselitev potrjuje 28 najdenih predmetov dobro vidnih grobnih gomil, v katerih je bilo izkopanih na stotine grobov. Med pomembnejše predmete sodijo: bronaste situle, orožje in druga vojaška oprema, različne zaponke in okrasni nakit. Okrasna ploščica v obliki štirikrakega križa s konjskimi
glavami je osnova za podobo grba občine Grosuplje. Pestra zgodovina arheoloških raziskav in bogate arheološke najdbe uvrščajo Magdalensko goro med najbolj znana arheološka najdišča v Sloveniji. Na vrhu se nahaja cerkev sv. Magdalene.
Po malici iz nahrbtnikov smo se kar hitro odpravili dol do vasice Hrastje in v Grosuplje na obvezno kavico. Z avtobusom smo se odpravili proti Ljubljani in kužek Voyo je doživel malce neprijetno krstno vožnjo z njim, saj je bil voznik kar hiter po ostrih Šmarskih klancih.
Zapisal prostovoljec Franci Hrastar