Zaključni izlet skupine »latinci« v Novo mesto

31. maj 2023, DCA Gosposvetska

V nizu deževnih dni je bila najbolj črna in mokra vremenska napoved ravno za »našo sredo«, zaključni izlet slovenske in latinskih skupin. Pa kaj, saj imamo dežnike! Dobre volje smo bili vsi. Ta se je stopnjevala, ko nam je Rožica povedala (skoraj) vse o cvičku, potem pa nam ga na počivališču pred Novim mestom predstavila še v živo. Cviček in še klobaso, kuhano v njem. Njami! (Kljub obiskovanju slovenskih ur je včasih laže uporabiti kakšno izposojenko). Pa še dež se nas je za ta čas usmilil.

V frančiškanskem samostanu nam je prijazni pater Tomaž najprej razkazal samostan in cerkev ter nam na kratko predstavil zgodovino, potem pa nas popeljal v samostansko knjižnico. Ne vem, če je bilo z vsemi tako, jaz sem čutila globoko spoštovanje do vseh, ki so skozi stoletja te knjige prepisovali, jih brali, študirali, urejali … Da ne govorim o posameznih knjigah in njihovih posebnostih, ki nam jih je pokazal in opisal pater Tomaž, od miniaturnega molitvenika do kirurškega priročnika s sledovi krvi, od  mukotrpno prepisanih na pergament do dragocenih inkunabul.

Naslednja postaja je bil Dolenjski muzej, v katerem nas je dr. Borut Križ, kustos (in sošolec naše Rožice), popeljal skozi tisočletja življenja v teh krajih. Bogata zgodovina in lepo in pregledno urejeni eksponati. Bolje, da ne začnem opisovati, bi predolgo trajalo. Sprehodili smo se še do Kapiteljske njive, od koder je večina muzejskega gradiva, danes pa je tam zlato polje ječmena.

Že med potjo smo preskočili še na literarni oziroma umetnostni del našega izleta. Gospa Sonja Simčič (tudi Rožičina in Križeva gimnazijska sošolka) nam je pripovedovala o življenju Ketteja, ki je tu obiskoval gimnazijo, o Janezu Trdini, ki je prišel sem po upokojitvi, in splošno o življenju v Novem mestu.

Za zaključek pa pravo gurmansko kosilo v šolski restavraciji Grm (lahko napišem tudi meni) in nato »panoramska vožnja« po dolini Krke. Prepričana sem, da se bomo tega izleta še dolgo spominjali, zato Rožici in ostalim, ki so sodelovali pri organizaciji, iskrena hvala.

Carmen in Darinka, članici DCA