Kolesarjenje Češnjvek

24. avgust 2023

Ta četrtek smo kolesarji DCA Ljubljana vrteli pedala proti Gorenjski v Češnjevek blizu Cerkelj. Potek poti je bil: Ljubljana – Vižmarje – Tacen – Vikrče – Sp. Pirniče – Zg. Pirniče – Smlednik – Valburga – Trboje – Voklo – Šenčur – Velesovo – Trata pri Velesovem – Češnjevek – Dvorje – Grad – Cerklje – Pšenična Polica – Zalog – Klanec – Komenda – Moste – Suhadole – Topole – Mengeš – Loka pri Mengšu – Trzin – Črnuče – Ljubljana.

Prvi večji postanek smo naredili v Šenčurju in si ogledali spomenik krompirju, ki si ga je kipar Janez Pirnat zamislil kot spomin na rešitev pred lakoto na Slovenskem in je z marmorjem in bronom oblikoval paviljon ter relief Marije Terezije. Od Šenčurja smo kolesarili proti Češnjevku, ki je bil oddaljen cca 6 km.

Češnjevek je znan po dveh jezerih oz. ribnikih. Okoli njega je speljana pot, ki ti razkaže čudovite panorame na jezero in hribe, pozdravi z zeleno preprogo malih rož in ponudi mnoge kotičke za preprosto druženje z naravo. Skupaj z gozdom in gozdnimi potočki so ribniki Češnjevek postali prebivališče prenekaterim predstavnikom rib kot so krap, amur, ščuka, klen, som. Ob ribnikih opazimo tudi druge vodne prebivalce kot so različne vrste dvoživk, rake, školjke in polžke.

Nazaj nas je pot vodila preko Cerkelj, Komende, Mengša kjer so bilo še vidni vodne ujme pred tremi tedni . Čeprav so bile visoke temperature kolesarji DCA nismo  preveč občutili , saj pri hitrosti kolesarja vedno rahlo pihlja.

V Ljubljano smo prikolesarili ob pol dveh popoldne. Prevozili smo 67 km.

Jakob, prostovoljec DCA