Kolesarjenje Dražgoše

22. junij 2023

Kljub napovedim tropskih temperatur se nas je na zbirnem mestu LPP zbralo 10 prekajenih kolesarjev DCA Ljubljana. Pot nas je vodila v Dražgoše, ki ležijo na južnih pobočjih Jelovice pod Dražgoško goro. Dražgoše so znane po Dražgoški bitki med Nemci in partizani Cankarjevega bataljona med II. svet. vojno.

Na kraju, kjer je v bitki do zadnjega vztrajal Bičkov vod, so leta 1976 postavili spomenik z razglednikom imenovan Bičkova skala. Potek poti je bil: Ljubljana – Stanežiče – Medno – Medvode – Goričane – Sora – Draga – Gosteče – Hosta – Škofja Loka – Praprotno – Bukovica – Dolenja vas – Selca – Lajše – Dražgoše – Rudno – Železniki – Škofja Loka – Ljubljana.

Od vasi Selca do Lajše se je cesta strmo vzpenjala . Dražgoše ležijo na 850 m nadmorske višine. Pot od Selce do Dražgoš je bila posebej naporna za kolesarsko brez električne pomoči, saj se je bil naklon od 6 do 12 %. V Dražgošah smo se za kratek čas ustavili v  Brunarici Dražgoše, kjer smo se okrepčali in odžejali, ter se nato spustili preko vasi Rudno v Železnike in nadaljevali v Škofjo Loko, Ljubljano.

V Ljubljano smo prikolesarili ob 14.30 uri. Prevozili smo 88 km in premagali cca 700 višinskih metrov.

Jakob, prostovoljec in član DCA